Geenit

Minun geeneihin on kirjoitettu kivikaudelta lähtien se, että kaikki roinat kannattaa säästää. Geneettisistä kivikautisista juurista johtuen olen varmasti näitä metsästäjäkeräilijöitä. Geenit jatkavat matkaa jälkikasvun tulevien vaimojen riemuksi. 
Kaivelin ajankuluksi isoa kekoa vanhaa kamaa. Lähinnä valokuvia sun muita lippuja ja lappuja. Jos näitä ei olisi säästetty, niin en tietäisi sitä, että faijan faija sisään kirjoitettiin Kaarinan kansakouluihin 108 vuotta sitten. Silloin kesä oli alkanut valumaan kohti syksyä. Päivä oli viileä, vain viisitoista asetta. Voin kuvitella itseni istumassa Arvon tilalle, raaputtamassa pulpetin kantta hermostuneena ensimmäisestä koulupäivästä, autuaan tietämättömänä siitä, että maailma on tulessa vähän päälle neljän vuoden kuluttua. Vuosikymmen, joka tuli muuttamaan maailmaa, oli alkanut seitsemän kuukautta aikaisemmin. 

Jatkan matkaa vuodelta 1922 olevan kymmenen markan setelin kanssa. Seteli tuoksui sille, mille tällainen aina tuoksuu, vanhalle rahalle. Rahalle, jota on haudottu 97 vuotta muiden seteleiden seassa. Ensimmäinen maailmansota päättyi 4 vuotta aiemmin. Sota oli aiheuttanut itäisessä naapurissa pahoja ongelmia, joiden vuoksi Venäjän keisarikunta romahti. Suomi käytti tilaisuutta hyväkseen ja julistautui itsenäiseksi valtioksi kuudes joulukuuta 1917. Suomi oli vielä päiväkodissa, vain viiden vuoden ikäinen, setelin nähdessä päivänvalon ensimmäistä kertaa. Tätä ennen kansa oli jakautunut kahtia, jonka seurauksena suomalaista tuli vihollisia keskenään ja sisällissota syttyi. Voin vain arvuutella setelin kiertokulkua 20-luvun Suomessa ja siitä milloin ja miten seteli päätyi säilöön. Arvo täytti kahdeksantoista vuotta. 

Kädestäni lattialle liitelee yhden ruplan seteli vuodelta 1937. Setelissä patsastelee Lenin, hän oli kuitenkin vaihtanut lopullisesti neuvostoa kolmetoista vuotta aikaisemmin. Vladimir ehti lahdata ison kasan ihmisiä parin vuoden uran aikana, ollessaan Neuvostoliiton kansankomissaarien johtajana. Samana vuonna Josif Stalinista tuli kommunistisen puolueen pääsihteeri. Neuvostoliittolaiset saivat myös esimakua siitä, mitä tuleman pitää, kun Stalinin vainot alkoivat. Suomessa presidentiksi valittiin Kyösti Kallio. Hitler oli sitä mieltä, että saksalaisille pitää hankkia lisää elintilaa. 

Seitsemäntoista vuotta myöhemmin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja talvisota syttyi. Sota oli saatu viimein päätökseen 105 päivää myöhemmin, mutta uutta tuli pian perään jatkosodan nimellä. He eivät tietäneet, joiden kouraan lyötiin lokakuussa 1943 oranssi valtion ostokortti, että jatkosota tulisi päättymään vajaa vuoden kuluttua. 

Satanen ja 50 markan seteli ovat 60-luvun lopulta. Neil Armstrog käväisi niihin aikoihin kuussa, kylmän sodan vaappuessa kohti kalkkiviivoja. Nykyään kaikki säilötään pilviin ja kirjoitetaan sosiaalisiin medioihin. Kaikki tällainen materiaali tulee häviämään. Tieto tulee hautautumaan digitaalisen tauhkan sekaan ja häviämään lopulta tietomassojen alle. Tulevaisuudessa et voi ottaa enää mitään vanhaa käteen, laittaa silmiä kiinni ja kuvitella mitä silloin on tapahtunut ja millaista on ollut. Rojujen seasta ei putoa Galaxyn lippua, joka tuo muistoja mieleen. Tulevaisuudessa rojujen seasta putoaa vanha kännykkä lattialle, joka ei ole toiminut vuosiin. Muistat vain sen, että kännykässä oli varmaan vanhoja kuvia, mitkä on menetetty ikuisiksi ajoiksi, toisin kuin vanhat valokuvat, jotka säilyvät vielä vuosikausia. ps. Kirjoitus sisältää todennäköisesti asiavirheitä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *