Kinax provence

Folderikokoelma kasvoi eilen yhdellä 6×9 negaa kuvaavalla kameralla. Kinax on tehty joskus 1950-1955 välillä Ranskassa. Kinaxin kameroista löytyy netistä tietoa jonkin verran, mutta juuri Kinn Paris 1:4.5 f=100 objektiivilla ja IPO B – 1/350 sulkimella varustettua en löytänyt. Tämä kyseinen malli on tehty Yhdysvaltojen markkinoille, joten asteikko on brittiläinen. Kamera käyttää myös 620 filmiä, joka on muuten mitoiltaan samanlaista 120 rullafilmin kanssa, mutta puola on hieman pienempi pituudelta ja paksuudelta. 120 puolan sai sopimaan kameraan leikkaamalla kynsisaksilla millin verran puolan ympäriltä. Tällä ei ollut käytettävyyteen tms. mitään merkitystä. 620 filmissä(jonka tuotanto on lopetettu 1995) olevan puolan hahlo ja reikä on myös pienempi, joten 120 puolaa ei saa sovitettua sisään niin, että se toimisi kunnolla. Onneksi kameran mukana tuli yksi, joten pääsin testaamaan. Sain tilattua viisi 620 puolaa, joten viiden rullan kanssa pärjää kuvausreissuilla. Netistä saa tilattua riistohintaan 620 puoliin rullattua filmiä, mutta tällainen ei ole vaihtoehto. Nippelitietona(ei faktaa) löysin sellaista, että Kinaxin Alsace, Picardy, Riviera, Ardennes, Normandy ja Provence nimiset kamerat ovat paikkoja Ranskassa, joissa Yhdysvallat oli mukana taisteluissa ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.

120 rullafilmissä olevat reiät ovat hieman liian isoja kameran vastakappaleisiin, joten rulla pyörii hieman raskaasti. Ongelma ratkesi parilla rc-kopterin potkurin soviteholkilla, jotka sai sopivaan kohtaan superlonin palasilla. Filmirullasta saa leikattua ylimääräisen pois kätevästi kynsisaksilla.

Kamera on hieman erilainen toteutukseltaan verrattuna Belca Belfocaan, mutta ihan kiva käyttää. Tarkennusrengas on sopivan jäykkä, tosin ~10c lämpötilassa jäykistyi hieman lisää, joten tämä on kesäkamera. Tässä Provencella otettu ensimmäinen kuva. Aikaa edellisestä kuvasta on kulunut melko varmasti vuosikymmeniä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *